Princeznin dort

Švédský princeznin dort s čokoládovým krémem - takže už to není pravý princeznin dort - ten je v originále s vanilkovým krémem a šlehačkou, však oslavenec, kterému byl určen preferuje čokoládovou příchuť ;). Inspirovala jsem se ZDE. Originál se skvělým návodem najdete ZDE.
Potřebujeme:
Korpus (forma 22cm)
  • 1 a 3/4 hrnku polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku hnědého cukru
  • 1/2 hrnku kukuřičného škrobu
  • prášek do pečiva
  • 1/2 hrnku slunečnicového oleje
  • 1/4 hrnku rýžového sirupu
  • 1 hrnek kokosové smetany
  • 1/2 hrnku vroucí vody
  • 1 lžíce octu

Krém:
  • 2 plechovky vychlazeného kokosového mléka
  • 1-2 lžíce moučkového cukru
  • 3 lžíce kakaa
  • ztužovač šlehačky
  • 2 x marcipán
  • na obarvení: šťáva z červené řepy, matcha prášek, spirulina...)
  • domácí malinový džem (nebo jiný)
Korpus: Troubu předehřejeme  na 150°C. Dortovou formu vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou nebo polentou. Smícháme suché ingredience a poté vmícháme tekuté přísady. Těsto nalijeme do formy a pečeme na 150°C 60 - 65 min.
Krém: Mezitím si připravíme čokoládový krém. Vychlazené kokosové mléko dáme do mísy (pouze tuhou část bez vody - v lednici by se měly oddělit). Vyšleháme šlehačem do krému a postupně přidáme moučkový cukr a kakao (dle chuti můžete poměry upravit), nakonec vešleháme ztužovač šlehačky.
Vychladnutý korpus rozřežeme na dvě části. Vrchní tenčí část dáme do velké mísy vyložené potravinářskou fólií (mísu volíme, dle požadovaného tvaru dortu). Na korpus navrstvíme krém a přiložíme spodní část, kterou jsme potřeli silnou vrstvou džemu (džemem na krém). Necháme asi 2h tuhnout v lednici. Krém rozdělte tak, aby se využil celý, tzn. větší část do mísy, zbytek na potření dortu. Po 2 h dort vyklopíme a potřeme zbylým krémem. 
Jeden a půl marcipánu obarvíme světle zeleným barvivem, rozválíme za pomocí potravinářské fólie a potáhneme dort. Zbytek marcipánu si rozdělíme na menší a větší část, kdy většinu obarvíme na růžovou a malý kousek na tmavě zelenou. Vytvarujeme růži (návod třeba ZDE) a listy. 
Dort můžeme poprášit moučkovým cukrem, přiložíme růži (je dobré kápnout pod růži trošku nějakého sirupu) a necháme vychladit, ideálně přes noc.
(Dort jsem vyráběla na rychlo a přípravu jsem zkrátila cca na 4h, což mi neumožnilo jej dotáhnout k dokonalosti, příště to bude lepší ;)).

Nejnovější příspěvky na instagramu

Sledujte

Štítky

bez lepku (111) bez sóji (111) blog (2) brambory (19) cake (11) cizrna (8) cuketa (10) černá sůl (7) červená čočka (10) čočka (8) čokoláda (11) datle (7) dezerty (21) do 15 min (69) do 30 min (24) dort (6) dresing (6) drink (18) English version (39) fazole (5) gluten free (110) houskový knedlík (5) chia (9) chléb (4) chlebíčky (14) chuťovky (20) kapusta (3) kari (5) kešu (6) kokosové mléko (30) koláč (10) kynuté těsto (12) lahůdkové droždí (19) likér (3) luštěniny (17) majonéza (15) mléko (15) nápoje (27) narozeniny (29) občerstvení (45) omáčka (19) ořechy (21) ovoce (44) party (51) pečivo (12) pizza (3) polévka (18) pomazánka (12) protein (3) rajčata (23) rýže (14) římský kmín (12) skořice (22) sladká jídla (10) sloní žrádlo (1) smetana (27) smoothie (24) snídaně (53) soy free (110) sugo di pomodoro (10) svačina (43) sýr (15) tahini (6) těsto (24) těstoviny (12) tofu (17) Vánoce (8) žampiony (19)
© Vegprojekt.